Наркотрафикант обжалва 10 години затвор и 100 бона глоба

Апелативен съд Бургас разгледа делото, образувано по жалба на Искрен Стефанов срещу наложена спрямо него присъда от Окръжен съд Бургас.

Той обжалба присъда от 10 години затвор и 100 бона глоба за трафик на 47 кг синтетична дрога.

На 20.06.2015 год. Бургаският окръжен съд го е признал за виновен в това, че на  26.09.2014 год. около 08:50 ч. на ГКПП „Малко Търново", с лек автомобил „Мерцедес”, модел „Е 290 ТД", негова собственост и лично управляван, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната високорисково наркотично вещество с нето тегло 47 443,400 грама на обща стойност 1 186 085 лева.

Предметът на контрабандата – наркотикът, е в особено големи размери и случаят е особено тежък, като изпълнителното деяние не е довършено по независещи от волята на дееца причини. Стефанов е заловен при проверка на превозното средство на трасе за обработка на изходящи автомобили от Република България към Република Турция. Във фабрични кухини в багажника на автомобила са намерени 30 пакети с хапчета, които при извършения на място полеви наркотест са реагирали на метамфетамин. В заключението на вещото лице по назначената в досъдебното производство химическа експертиза е посочено, че изследваното вещество е „3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA, екстази)“.

Решаващият първоинстанционен съд е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият се е отказал от разпита на един свидетел и изслушването на  вещите лица, които са изготвили химическата и съдебно-техническите експертизи. Стефанов е дал съгласие, събраните в досъдебното производство показания и експертните заключения да бъдат приобщени към делото и ползвани от съда при постановяване на присъдата. Съдът му е наложил наказание 10 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим и глоба в размер на 100 000 лева. Съдебният състав е постановил да се отнеме  в полза на държавата предметът на престъплението - наркотичното вещество, което да бъде унищожено, както и превозното средство, послужило за извършване на престъплението.

Стефанов обжалва този съдебен акт, като моли да му бъде наложено по-леко наказание. Неговият защитник обоснова молбата с наличието на смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства – чисто съдебно минало и грижите, които Стефанов полага за две семейства и пет деца. Пълномощникът счита присъдата за твърде тежка. Той посочи, че е съдействал и на разследващите органи в досъдебното производство. Прокуратурата е предложила на обвиняемия да се признае за виновен в извършеното престъпление и да сключи споразумение с наказание шест години и половина, но той е отказал. Стефанов е искал делото да влезе в съда, за да се разкрие обективната истина и да бъдат осъдени истинските виновници.

Пред апелативните съдии подсъдимият заяви, че не е виновен и оспорва всички събрани доказателства в наказателния процес, както и изводите, посочени в мотивите към присъдата на първоинстанционния съд. „Ако съм автор на това деяние, щях да прекарам наркотика, но не съм. Баща съм на пет деца“, каза Стефанов и помоли съда да намали размера на наказанието.

Съдът ще се произнесе в 30-дневен срок.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови