Две държавни служби погват циганите-бракониери преди Никулден

Инспекторите на ИАРА започват масови проверки на водоеми, рибно- стопански обекти, търговската мрежа в цялата страна във връзка с Никулден.

Това каза пред журналисти директорът на ИАРА Янчо Янев. Засилените проверки започват от днес и ще продължат до 6 декември, включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол , който регулярно извършва ИАРА. За целта са ангажирани 114 инспектори. За Бургас са 13. Ще се проверяват водоеми, рибно-стопанските обекти, пазари и магазини за продажба на риба и рибни продукти с цел уточняване на придружаващите документи, разрешителни за улов на риба ,произход и декларации за първа продажба.

При установяване на несъответствия се предприемат действия, съгласно Закона за рибарство и аквакултури. За страната инспекторите са извършили 14 700 проверки от 1 януари до 30 ноември 2015. Съставили са 1190 акта за установяване на административни нарушения. Най-честите такива са при любителски риболов и за лица, които не притежават билет за любителски риболов. „Нарушения има и при проверки в търговската мрежа, според които в заведенията за обществено хранене и в търговската мрежа се забранява доставянето, предлагането и продажба на риба и други водни организми без копие от декларация за произход и документ за първа продажба. В случаите, когато се извършва първа продажба на риба собствениците трябва да представят търговски или платежен документи”, обясни Янев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови