13 общини и кметства от Бургаска област изпълниха проекти „За чиста околна среда”

13 общини и кметства, 5 училища и 3 детски градини от Бургаска област са изпълнили проекти от Националната кампания „За чиста околна среда” през2015 г.

Кампанията се финансира от Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.  След щателен подбор на всички предложения в конкурса за най-оригинален и екологично познавателен проект на тема „Обичам природата и аз участвам ”, оценяващата комисия класира най-добрите.

В резултат на Кампанията през миналата година бяха подписани 477 договора за осигуряване на безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 489 089,91 лв. В това число финансирани са 122 проекта на училища за 594 660,02 лв., 121 проекта на детски градини и ОДК на обща стойност 596 968,15 лв. и 234 проекта на общини и кметства за 2 297 461,74 лв. Към настоящия момент са окончателно отчетени и разплатени договори за 3 347 644,40 лв.

Основната цел на проектите е създаване на чиста, красива околна и селищна среда и предпоставка за приобщаване на гражданите и децата към „зелената идея”, затвърждаване на умения и желание за опазване на природата и нейните богатства.

На територията на цялата страна, с доброволния труд на гражданите се осъществи залесяване и зацветяване на почистени площи, създадени и възстановени бяха зони за отдих, ремонтирани са детски и спортни съоръжения, подобрена бе екологичната и естетична среда в населените места, детските и учебните заведения се радват на нови и безопасни кътове за игра, класни стаи на открито, обновени кабинети по биология и природни науки.

Кампанията допринася за формиране на позитивна нагласа към природата у младите хора, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда, за промяна към по-отговорно и дълготрайно отношение към природата, като ги ангажира с дейности, повишаващи екологичното самосъзнание и култура.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови