Камчия се влива в морето с лоши показатели

"България е изправена пред огромни проблеми,

свързани с околната среда. Според изчисления, 85% от речните води са замърсени с промишлени отпадъци, а 70% от селскостопанските земи са увредени от емисии от промишлени производства", съобщава доклад за екологичните проблеми у нас, публикуван в сайта на министерството на околната среда и водите. Средно замърсените течащи води надхвърлят 70% от всички такива в България. Като основна причина за това се посочва органичното замърсяване от непречистени отпадъчни води. Замърсяването главно се дължи на индустриално, смесено индустриално и битово изхвърляне на отпадни води и материали. Основните замърсители са металургични и химически заводи.

Наскоро направени изследвания обаче показват, че повечето реки в България имат повишена способност да се самопречистват поради своите хидравлични, физико-химични и биологични характеристики. Според доклада, през последните няколко години в повечето реки се наблюдава тенденция към слабо подобряване на качеството на водите. Причина за това са технологичното обновление на производствените процеси и изграждането на пречиствателни съоръжения, както и преустановяване дейността на неефективни, силно замърсяващи производства.

При крайбрежните ни води нещата са малко по-различни. В зоните на водоползване качеството на водите отговаря на нормативните изисквания. Единствено изключение прави пунктът при вливането на река Камчия в Черно море, на който се превишават нормите на амониев и нитритен азот. Според изследователите на водата, това се дължи на хидродинамичните явления, които протичат при смесването на реката и морето. И въпреки че се наблюдават превишения на нормите за отделни показатели, общата тенденция е към подобряване и стабилизиране качеството на крайбрежните морски води и крайморските езера.

Друго изследване пък показва, че над 60% са загубите на вода в отрасъл водоснабдяване и канализация. Голяма част от тези загуби се дължат не само на физически течове от водопроводите, а и на неправилно измерване на консумацията, което пък се дължи на недобър избор на водомер или липсата на такъв.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови