БИЗНЕС

ГУРМЕ

ГОРИ

 

Връзка с нас

ИАРА скъсва от проверки рибарите

Паламудена треска обхвана рибарите по морето.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Заедно с тях обаче се активизират и инспекторите на ИАРА, които са започнали усилени проверки за наличието на риболовни дневници. Рибари от Бургас заявиха, че са изненадани от това, че отново им искат тези документи, тъй като са останали с впечатление, че те са отменени. 

Риболовните дневници трябва да се попълват всеки път, когато се улови риба, заяви Тодор Ангелов Главен директор на Главна дирекция “Рибарство и контрол” в ИАРА Бургас, цитиран от burgasnews. Задължението на собствениците на риболовни лодки под 10м. дължина не е отпаднало, каза той.

През декември миналата година е отменено само задължението те да се регистрират като юридически лица. Имало е идея да се въведат друг вид статистически документи, които да се попълват веднъж месечно. Дори е стартирал такъв пилотен проект. Специалисти от ИАРА са провеждали разговори с рибарските сдружения, които е трябвало да направят предложение пред европейските институции, но никой не се отнесъл сериозно. 

Сега всяка година, когато риболовецът си регистрира лодката и вземе разрешително за стопански риболов, което е задължително, получава кочан за отчитане на улова си. Ако са му е останали формуляри от предишна година, те се заверяват за настоящата. Попълват се в два екземпляра - един отива в ИАРА, а вторият остава в кочана. Така търговецът, който купува риба от рибаря, може да удостовери, че тя е законно уловена, вижда се и дали е прясна, а не е продадена на черно.

Освен това специалистите от агенцията правят статистика на видовете и количествата риба в морето. Търговците и ресторантьорите, които купуват рибата, също трябва да имат разрешително за това. Така и те, и рибарите не попадат в сивия сектор. 

В момента инспектори на ИАРА проверяват рибарите в Бургас и региона. Според Тодор Ангелов на около 3 дни всеки от тях ще попада на проверяващ. Глобата за непопълнен дневник е 600лв. От агенцията напомнят също, че рибарите нямат право да продават улова си от автомобили. Търговци обаче могат да купуват рибата направо от лодката им.

Снимка burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови