Бургаски фирми строят свръхмодерни стадиони за Световното по футбол в Катар (СНИМКИ)

Четири бургаски фирми са ангажирани със строителството на свръхмодерни стадиони в Катар за предстоящото световно първенство по футбол. Това разкри за burgasdream.com председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел Масри.

Общо десет български компании участват в строителството на спортната и туристическа инфраструктура за Мондиал 2022, който обещава да бъде най-внушителният форум, провеждан досега. В него ще бъдат инвестирани 186 млрд.долара.

„Досега българска фирма трудно можеше да пробие в Катар и да вземе самостоятелен обект. Знаете, там мащабите на строителството и инвестициите са огромни, а ние все още нямаме чак толкова голям опит на световните терени. Затова нашите фирми са подизпълниетли. Те подписаха договори в сферата на строителството, вентилацията, пътната инфраструктура и т.н.”, разясни Ел Масри. Той посочи, че в Катар има много общи работници от Индия, Пакистан и Шри Ланка, но се усеща недостиг на добри специалисти, инженери и архитекти. Според него българите имат сериозен шанс да покрият тази ниша, което ще донесе сериозни приходи и на бизнеса им.

Председателят на Българо-арабската бизнес асоциация загатна, че сред десетте български фирми има много сериозно бургаско участие, но не пожела да разкрие детайли заради фирмена тайна. Отбеляза само, че две от компаниите са с дългогодишен опит на строителния пазар и са обхванали вече различни обекти.

„Ние не сме търговско дружество, нашата функция като асоциация е основно да помагаме. Ние сме само мост между двете страни, всичко останало те сами уреждат помежду си”, подчерта Ел Масри. Той припомни, че гурбетчиите в Катар са над 90%, а страната се нарежда на второ място след САЩ по чуждестранна работна ръка.

„Катар е малка държава, но има оборот за 50 милиона жители, при население само около два милиона. Бургазлии се ангажират не само в сферата на строителството, но и в медиите, в менажирането на хотели и в много други области”, завърши Зияд Ел Масри.

Автор: Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови