„ШЕЛ ЕКСПЛОРЕЙШЪН ЕНД ПРАДАКШЪН“ вече търси нефт и природен газ в Черно море

Министерският съвет е разрешил предварително изпълнение на проучването на района на Силистар

 

С решение от 16.10.2015 г. Министерски съвет дава разрешение на „ ШЕЛ ЕКСПЛОРЕЙШЪН ЕНД ПРАДАКШЪН“  да извърши на своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-14 Силистар, разположена в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Площта, на която фирмата, спечелила конкурса на министерството на Енергетиката ще прави своите проучвания е 6 893 кв.км.

„ ШЕЛ ЕКСПЛОРЕЙШЪН ЕНД ПРАДАКШЪН“  е частно дружество с ограничена отговорност, със седалище и адрес на управление в Нидерландия, Хага,ул. „Карел ван Биландтлаан“ №30. Срокът на разрешението, издадено от Министерския съвет е за 5 години, както и възможност за продължаването му, което е включено като клауза в договора.

В разрешението на Министерския съвет, подписано от  вицепремиера Томислав Дончев се посочва още, че е допустимо предварително  изпълнение на решението, т.е. проучвателните дейности на „ ШЕЛ ЕКСПЛОРЕЙШЪН ЕНД ПРАДАКШЪН“ да започнат преди сроковете за публикуване на решението в Държавен вестник и 14- дневния срок за обжалване. Мотивът, който е посочен е ,че отлагането на изпълнението на решението би довело до забавяне на дейностите по проучване на нефт и природен газ,което е в разрез с националните интереси и със стремежа на страната ни към енергийна независимост. В решението е записано още ,че предварителното изпълнение е необходимо, за да се защитят държавните интереси.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови