Бургас е лидер по инвестиции

Варна предпочитана за преселване

 

Различията между регионите в страната се задълбочават. Северна България изостава в социално-икономическото си развитие от Южна България по отношение на инвестиции, заетост, безработица, демографски характеристики, образование и здравеопазване. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). А очакванията на икономистите са различията да се задълбочат. Проблемите на пазарите на труда в по-слабо развитите региони са свързани с ниските нива на инвестиции и по-малкия брой работещи предприятия. След кризата лидер по инвестиции на човек от населението е Бургас, следван от Пловдив, София, Стара Загора и Пазарджик.

През 2014 г. възстановяването от кризата се ускорява и брутният вътрешен продукт (БВП) достига предкризисното си ниво. Възстановяването обаче е неравномерно. Само в 9 области БВП е достигнал предкризисното си ниво - София-град, София област, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Добрич и Разград. Данните са към 2012 г., откогато са последните регионални данни. Подобна тенденция има и при доходите. В много области на страната ръста на доходите изцяло зависи от вдигането на минималната заплата. Най-видими са тези тенденции в Северна България и особено във Видин. През последната година средногодишните доходи са без промяна, а в десет области дори има намаления. Разликата между областта с най-високи годишни доходи на човек - София-град, и тази с най-ниски - Силистра, е над два пъти - средно 6900 лв. за столицата и 3300 лв. в Силистра. Все пак през 2014 г. се разкриват повече работни места. От ИПИ отчитат ръст на заетостта в 19 от 28-те области на страната. В повечето региони обаче заетостта още не е достигнала предкризисните си равнища - във Видин, Враца, Ловеч и Силистра заетостта е под критичното ниво от 40%. За Видин и Силистра безработицата е два пъти над средната за страната. Ръстът на заетостта все още не успява да компенсира загубата на работни места в периода на кризата 2009-2012 г.

Що се отнася до демографската картина, в някои области тя е в по-малко лошо състояние от други. В шест области се отчита прираст на населението през 2014 г. В тях заселващите се са повече от напускащите. Това са Варна, Бургас, София-град, Кърджали, Стара Загора и Хасково. Областите с най-силно застаряване на населението са Видин, Габрово и Кюстендил.

В тях на всяко дете до 14 години се падат повече от двама над 65 години.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови