Бизнесът: Няма да си плащаме за кадрите, университетите за какво са

Финансирането на университетите да е обвързано с качеството на продукта, а не парите да следват студента

Това, което бълват като кадри висшите и средни училища е непотребно за бизнеса, заяви на пресконференция днес в Бургас Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Представители на асоциацията проведоха преди това среща с бизнеса в Бургас, на която дискутираха проблемите, приоритетите и възможностите по оперативните програми на ЕС.

Реформата в образованието се оказва най-важната за Асоциацията на индустриалния капитал в България. От работодателската организация признаха, че липсата на квалифицирани кадри се очертава като най-сериозният проблем за родния бизнес.

„Университетите трябва да подготвят кадри, от които икономиката има нужда. Не сме съгласни, че бизнесът трябва да плати за това. Финансирането на университетите да е обвързано с качеството на продукта, а не парите да следват студента“, заяви  Велев.

„Има недостиг на кадри в природоматематическите и техническите специалности. За да се привлекат студенти обаче е необходимо това обучение да стане привлекателно за тях”, обясни Велев. Бизнесменът вижда като лост въвеждането на държавни стипендии за тези специалности. 

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови