АКИБ: Заменихме заводите с молове и хотели

Обществото ни харчи повече, отколкото изкарва

Най-широко представената организация на работодателите на национално равнище – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) днес се срещна с представителите на бизнеса от област Бургас. 

Присъстваха ръководители на десетки предприятия от областта, чиито ръководства, заедно с ръководството на АИКБ, дискутираха последните инициативи на АИКБ за подобряване на бизнес климата в България. 

„Основният проблем в Бургас, както и в страната, са кадрите, тяхната квалификация и мотивация“, обясни Кирил Яков, регионалин представител на АКИБ, директор на „Спартак“ АД.

От този проблем се оплакват всички – в секторите – машиностроене, строителство, преработка на риба, пристанище, допълни той. „Ръстът от 3% на БВП се дългжи на европейските проекти. Превърнали сме се в държава, която усвоява европари. Какво ще правим, след като вече ги няма? Обществото ни харчи повече, отколкото изкарва“, коментира Яков. „Идиотите в България, които произвеждат не са много“, допълни със самоирония той.

„Заменихме заводите с молове и хотели. Заменихме потребностите от инженери с потребност от хигиенисти. Тези, които произвеждат не са най-ценените хора в държавата“, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От АКИБ настояват за облекчаване и на редица бюрократични изисквания. В момента финансовите отчети , например се подават в НАП, Националната статистика и Търговския регистър.

„След като държавата вече има дадена информация за нас, защо изисква отново да ѝ я предоставяме. Това е излишен ресурс и време. Особено се затрудняват малките предприятия, които не могат да си позволят голям административен персонал”, заяви Васил Велев.

Според него е крайно време да се ограничи и административното вмешателство на държавата към пазара на труда. Велев определи като архаична и неработеща в ЕС практика договарянето на минимални осигурителни прагове.

Трябва да се договаря минималната работна заплата по браншове и дейности, обясни Велев и даде за пример IT сектора, където средната заплата е около 2000 лв. В туризма, например тя е около 600 лв. И в двата бранша обаче минималната заплата е еднаква.

Представителите на бизнеса от област Бургас и ръководството на АИКБ се обединиха около мнението, че заедно с набелязани общи действия за развитие и задълбочаване на сътрудничеството, ще се подобрят възможностите за бизнес партньорство и за формулиране и реализиране на действия за решаването на проблемите от общ интерес, включително подобряване на бизнес средата, инвестиционния климат, развитие на икономиката, насърчаване на заетостта.

 

Основните действия на АИКБ през 2016 г. са насочени към:

• Подобряване на бизнес средата и намаляване на административните прегради пред бизнеса; 

• Ограничаване и превенция на неформалната икономика;

• Подобряване на конкурентоспособността на българския бизнес и насърчаване на предприемачеството;

• Усъвършенстване на корпоративното управление и развитие на капиталовите пазари; 

• Подобряване на качеството на услугите от общ икономически интерес, чрез подпомагане дейността на икономическите субекти, предоставящи и развиващи съвременни, качествени и достъпни услуги от общ интерес;

• Насърчаване и подпомагане на инвестициите и научно-изследователската и развойна дейност в България;

• Развитие на човешките ресурси;

• Осигуряване на благоприятна национална и международна среда за подкрепа на малките и средни предприятия в България.

 

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови