Търсят се стопани на 15 плажа

Ангелкова: Неохраняемите плажове в Бургаска област са 24 от 90 общо

Стартирахме първите процедури за отдаване под наем на 15 плажа, чиито договори за концесия бяха изтекли или прекратени преди прехвърлянето на тази дейност към министерството. Това каза след среща с туристическия бранш в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова.

Срокът по закон е 15 дни за подаване на оферти. „Надяваме се до средата на май месец, ако няма обжалване, да имаме наематели на тези плажове, които сме обявили”, допълни тя. 

По цялото Черноморие са обявени за неохраняеми 90 плажа като за територията на Бургаска област те са 24. На практика обаче те няма да са неохраняеми в буквалния смисъл на думата.

Областният управител има готовност и подготовка за осигуряване на водното спасяване и медицинското обслужване на неохраняемите плажове, а общините ще осигуряват поддръжката на чистотата. 

Ако за някой от обявените за концесия и наем плажове, не се намери стопанин, те ще се обявят за неохраняеми също.

„Готови сме и с концепцията за групиране и категоризирането на плажовете и новите методики. Предстои в идните дни да обсъдим детайлите с всички представители на бранша и заинтересованите страни - кметове и областни управители - преди да я качим за обществено обсъждане”, допълни министър Ангелкова.

Водят се преговори с концесионери и наематели за намаляване на цената на чадъри и шезлонги, уточни министърката.

Текст и снимка burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови