5 нелегални свински трупа хвана БАБХ-Бургас

Двадесет заклани агнета били с документи, но превозът им без хладилник и регистрация

Агенцията по храните в Бургас разследва 25 трупа – 5 свински и 20 агнешки, след полицейска гонка с превозващ месото автомобил.

БАБХ е била сигнализирана от РУП Карнобат за случаите, съобщи д-р Георги Митев, директор на регионалното звено на институцията в Бургас. Сигналът е получен около 23.00 часа в събота, след като служителите на реда са спрели за проверка две МПС-та, превозващи месото. Единият от водачите се е опитал да избяга от местопроизшествието и е катастрофирал самостоятелно. 

При извършената проверка от инспектори на Агенцията по храните в Бургас и Карнобат е установено, че в единия автомобил има 20 броя трупно месо от агнета. Установено е, че в катастрофиралото превозно средство труповете по всяка вероятност са на прасета. Те са възбранени и насочени за унищожаване, защото били без документи. 

Агнешкото месо е било с установен произход. „Месото е с търговски документ. Предстои днес да се изясни дали документите са редовни. Колата не беше с регистрация от Агенцията по храните. Това е отново нарушение, въпреки че труповете на агнетата бяха с документи. Знае се кланицата, от която са заклани, знае се и произходът им, имаха печати, имаха и съответните документи за произход, имаха и търговки документ, но единствено и само колата, в която бяха превозни, се установи, че няма хладилни условия за превозване т.е. не е спазена хладилната верига. В същото време самата кола не е регистрирана, заради което се наложи възбрана на тези 20 агнета. Ще решим днес дали да ги освобождаваме след възбраната или да се унищожават на екарисаж”, заяви д-р Митев.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови