БАБХ: Животновъдите в Странджа могат да възстановят стадата си

Брюксел е дал съгласие да се намалят наложените ограничения за справяне със заразата

Животновъдите в районите, пострадали от чумата по дребните преживни животни, вече могат да възстановяват стадата си, предаде БНР, позовавайки се на информация от БАБХ. Мерките, които страната ни взема за борба със заразата, са одобрени в Брюксел и има съгласие да се намаляват наложените ограничения.

Фермерите в областите Ямбол, Бургас и Хасково, чиито животни бяха избити заради чумата, могат да започнат да си купуват животни, като при ново заселване на обект с констатирано заболяване следва да се спазва определена процедура, така наречената "биопроба", подчертават от агенцията.

Важно е да се има предвид и капацитетът на всеки един животновъден обект. При обект, неотговарящ на ветеринарно-медицинското законодателство, могат да се отглеждат животни, чийто брой не превишава допустимия за лично стопанство.

Остава задължението за транспортиране на животни само, ако са придружени с ветеринарно-медицински документи, издадени след преглед от ветеринарен лекар. За всички въпроси по отношение на новото заселване на обектите информация може да се получи от официалните ветеринарни лекари и съответната областна дирекция на Агенцията по храните.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови