Кандаска компания сее канабис на 150 000 декара у нас

Канадска компания обяви, че притежава 150 000 декара у нас за производство на канабис.

Това става ясно от съобщение на "Интернешънъл Канабис Корп" (International Cannabis Corp - ICC) до борсата, предаде dnevnik.bg. В края на 2018 г. ICC обявява, че е сключила обвързващо споразумение за придобиване на фирмата "Балкан Канаби" (Balkan Cannabis Corp.).

Компанията твърди, че контролира в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за производство и преработка на канабис, включително за медицински цели. В съобщенето до борсата е посочено още, че "Балкан Канабис" има лицензи за отглеждане на коноп и канабис за медицински цели в България.

Кой стои зад "Балкан Канабис"

"Балкан Канабис" е регистрирана в Торонто. Основана е от черногорци, които са били в България в края на ноември 2018 г. Те се казват Стеван Тафра и Милорад Божович. Първият е изпълнителен директор, а вторият е председател на борда на компанията.

Стеван Тафра е черногорец, роден през 1989 г., завършва Международен бизнес в лондонския Regent’s College през 2013 г. и се връща да работи в семейната компания Tazex. Той основава през 2016 г. във Ванкувър листвана на канадската борса компания за коноп за индустриални и медицински цели Eviana Health Corporation, чиято основна дейност е в Сърбия. Миналия септември дял от 26% срещу 10 млн. щатски долара придоби OrganiGram Holdings. Именно от работата с Eviana на Тафра му дошла идеята и за Balkan Cannabis като една от първите подобни компании в Югоизточна Европа.

Милорад Божович завършва право в сръбския град Нови сад през 1983 г., между 1985 и 1989 г. ръководи загребската компания Jugomontaža Monting, а от 30 години работи като адвокат с частна практика в Будва, Черна гора. Той прави едно кратко професионално отклонение през 2015-2017 г., когато става председател на борда на основания през 1947 г. Икономически институт в Белград - едно от най-престижните висши училища в Сърбия. В Будва кантората му се занимава с корпоративно и право на ЕС и участва в големи проекти като магистралата Белград-Сараево и създаването на голяма индустриална зона от турски инвеститор. 

Финансовият директор на компанията е британецът Лоурънс Пембъл. Той е бивш морски тюлен на британския флот с операции в Африка и Азия.

След края на военната си кариера завършва Said Business School в Оксфорд и има опит на ръководни позиции във фирми, включително такива за био- и медицински технологии. За оперативната дейност на компанията отговаря руснак с опит в банковото дело и дяловото инвестиране. 

Това е Андрей Контяев, възпитаник на британския Университет Уоруик и работил за отдела за дялово инвестиране на China International Capital Corporation. В Москва е работил в телеком сектора, а във Великобритания - в сектора на биотехнологиите, хазарта и блокчейн.

Приключването на сделката

След приключване на сделката цялата собственост, лицензи и активи ще преминат в ICC, която е една от големите компании в бранша за производството на канабис Компанията съобщава, че останалите 50% от българското дружество са на "известен лидер в българската бизнес общност", но неговото име не се посочва. В официални материали на "Балкан Канабис" се казва още, че "желаещи анонимност партньори (т.нар. silent partners), включително известни учени в аграрните среди, ще могат да работят с правителството на България за регистриране и установяване на "Балкан Кабаис" с цел развиване на проекта за канабис за медицински цели".

От "Балкан Канабис" обявяват, че "новосъздадената компания може да се появи не покъсно от март 2019 г., за да се възползва от чудесните условия в България". Дейността ѝ ще стартира през второто тримесечие на 2019 г., а през 2020-2021 г. ще последва навлизане на Западните Балкани, а след това ще има операции в Германия и Чехия. 

Фирмата обявява, че има възможност за придобиване в следващите две години на още 15 хиляди хектара в България. От компанията цитират и проучване на Световната банка, в което се казва, че "32.33% от територията на България е много плодородна и представлява уникална възможност да отглеждане на коноп". 

Посочва се още че "над една трета от българското население е на възраст над 55 години и резултатът е непропорционално много случаи на заболявания на напредналата възраст, включително атрит, а потреблението на медицински канабис и прилагането на продукти, извлечени от коноп, помагат да облекчаване на тези състояния". Това засяга поне 2.3 милиона българи, обясняват от компанията.

Кои са местата в България

В презентация на фирмата като подходящи места за отглеждането на канабис за медицински цели са посочени земеделски теренина 35 км от София, които са свързани с пътя към солунското пристанище.Те са собственост на неназован български партньор в проекта. 

Двамата черногорци съобщават, че при посещението си в края на миналата година в България са видели около 90 000 хектара земя и комплекс, съставен от 8 аграрни холдинга. Всеки бил със съоръжения на леката промишленост и необходимата индустриална инфраструктура като ток, вода, пътища и складове. 

"Тези съоръжения лесно могат да бъдат пригодени да започнат да преработват коноп за текстилната, строителната и автомобилната индустрия. Сравнително лесно ще е инсталирането на съоръжения за производство на медицински канабис", смятат черногорците. Тафра и Божович стигнали до заключението, че "качеството на почвата в района, както и производственана инфраструктура и научната култура в България означават, че този район може да бъде развит като най-големият производител на коноп за индустриални цели в света".

Ръст на търсенето на лекарства от канабис в Канада 

Канадският пазар за канабис буквално експлодира, твърди доклад на Arcview Market Research и BDS Analytics. 

През миналата година само за продукти за медицински цели от канабис те са похарчили 1.6 млрд. щатски долара - два пъти повече спрямо 2017 г. Броят на пълнолетните, които са употребявали марихуана през последните 6 месеца на 2018 г. са достигнали дял от 25%. Докладът прогнозира, че през 2022 г. канадският легален пазар за канабис ще достигне 7.8 млрд. долара. В този момент Канада ще надмине щата Калифорния като най-големият подобен пазар в света, допълва изданието Vice.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови