Бизнесът на руснаците по BG морето

В Бургас има 13% руско население, т.е. около 20 хиляди души.. Това стана ясно по време на изложението за недвижимости Имоти Експо, проведено на 7 и 8 юни във Флората.

Колко точно руснаци живеят по Южното Черноморие не се знае. Повечето от тях все още 6 месеца са в Русия и 6 месеца тук, докатонаправят необходимия срок от 5 години за постоянно пребиваване.

Установилите се по морето руснаци въртят различни бизнеси.

В Свети Влас се натъкваме на малко магазинче, което предлага крафт бира и наливно вино. За мезе, или както продавачът го нарича  „сопутствующие товары“ /съпътстващи продукти/ има сушени риби.

Собственикът е руснак по рождение, но идва от Украйна. Пенсиониран преди повече от 30 години военен. Сега е на 73 и получава 49 евро пенсия.

Живее от 10 години в България и тук му харесва много. Климатът е здравословен, излекувал се е от астма, сподели Светослав /името е променено/.

Не може да научи български, защото българите му говорят на руски, оплака се той. Словоохотлив и лъчезарен, той свърта добра клиентела. Лошото е, че все още няма много туристи, а пък през зимата хората се броят на пръсти. Замисля да се пресели в София, това бил любимият му град.

Много от руснаците в България се ориентират към недвижимите имоти. Част от тях са собственици и ги отдават под наем през лятото. Съвсем нелегално, разбира се.

Други пък станаха брокери по време на пика на покупките на имоти от страна на руските граждани. Някои от тях също в сивата икономика.

Предприемчиви рускини се включват в изложения на биопродукти със собствено производство. Женя прави сушени екзотични плодове, Лариса – сладки, а две момичета – кремчета и пасти.

Други се занимават с бижутерия, рисуване и фотография.

Не малка част от московчани, избрали да живеят в България пък се издържат от наемите на жилищата в родината си.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови