Ядем най-скъпите домати и краставици

Цените им през 2019 година се очертава да бъдат сред най-високите за последните десетилетия

Цените на доматите, краставиците и чушките през 2019 година се очертава да бъдат сред най-високите за последните десетилетия.

Това сочи прогноза на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

На същата тенденция са свидетели бургазлии, които минават през централния пазар Краснодар. Цените на зеленчуците са като през зимата.

Розовият домат „Биволско сърце“ е до 5 лева за килограм. Обикновените червени домати, дори по-дребните, не падат под 2.50 за кило.

Краставиците са 2.50 – 3.50 лв./кг.

Според експертите от САРА на едро цената на оранжерийните домати ще бъде с около 20 стотинки по-висока през октомври спрямо септември, докато вносната стока ще запази цената си.

Вносните краставици обаче се очаква да поевтинеят с около 10-15 стотинки за килограм. Родното производство продължава да намалява, показва още анализът на института.

При доматите се очаква спадът да е около 9% на годишна база и то да достигне около 135 хил. тона.

Понижената прогноза се дължи на очаквания за по-слаби добиви от открити площи, които са с около 17% по-ниски по данни на земеделското министерство.

Лошият климат в голяма част от Европа през тази година диктува и добивите от полски култури, като доматите, което наложи на пазара и по-висока стойност на стоката, коментират експертите.

Цените на дребно на доматите през септември по данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) достигат 2,12 лв./кг, което е с около 10% повече от цените за септември 2018 г.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови