За 16-и път: Съдът в полза на търговците срещу Комисията за преместваемите обекти

Разпускане на Комисията за преместваемите обекти към Общинския съвет в Бургас и разработване на нова наредба,

съобразена с позицията на браншовите организации, която ще гарантира равнопоставеност и сигурност за направените от търговците дългосрочни инвестиции. Това поиска днес председателят на Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес Николай Димитров.

По думите му, комисията и в настоящия й състав, е нелегитимна, а решенията й - незаконосъобразни. Димитров се позова на решение на Върховния административен съд, което потвърждава становището на колегите им от Административния съд в Бургас затова, че Комисията, която разглежда заявленията за издаване на разрешителни за поставяне на преместваеми обекти, по своя характер и функции е помощен орган. 

Решенията й, подчертават магистратите, нямат самостоятелен правен ефект и не са обвързващи за административния орган, компетентен да издаде разрешително за поставянето на съответния обект. 

Юристите са категорични, че административният орган, осъществява производството самостоятелно, поради което е недопустима намесата на външни органи и лица в неговата дейност.

Според Димитров, дейността на комисията от предходния мандат на местния парламент, приела нов правилник в ущърб на търговците, е довела до сериозни финансови загуби за дребния бизнес.

Доказателство за това били и съдебните решения срещу актовете на комисията. Резултатът, отчете Димитров, е 16:0 за представителите на браншовата организация.

„Ние сме хората на терен и сме наясно кое е работещо и какво- не. Наясно сме с фалшивите изкази.Всеки път казват- има прозрачност, а зад тяхната прозрачност, прозират лични интереси“, заяви той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови