Черноморска скумрия се появи на пазара в Бургас

Рядката вече черноморска скумрия се появи на пазара в Бургас, видя meduzata.com.

Екземплярите са дребнички – по 200 – 250 грама парчето, но в замяна на това са пресен улов и се продават за 7 лева килото.

Норвежката скумрия, която пък е наводнила българския пазар е дълбоко замразена и е с цена между 7 и 9 лв./кг. Една риба е около 500-700 грама.

В миналото морето край нашите брегове кипяло от черноморска скумрия. Историците твърдят, че още древните гърци, заселили се по нашите брегове, са ловили тази риба. Чак до 70-те години на миналия век тя била един от първостепенните стопански видове за българския черноморски риболов, пише desant.net.

В добрите стари времена, наближаването на сезона за улова й предизвиквало небивала еуфория не само в сърцето на рибарите, но и в целокупното население на крайморските градчета.

За „Голям риболов на скумрии” съобща вестник „Вечерна бургаска поща“ в броя си от 3 ноември 1939 г.

„Вчера бе първият голям тазесенен риболов на скумрия. Над 30 гемии бяха дошли от цялото крайбрежие, препълнени със скумрия. Уловени са били около 1 милион и 200 000 екземпляра. Изобилието от скумрия бе почувствано в целия град. Много граждани са си закупили по-големи количества”.

Така е било някога. Преди половин век обаче тя сменя навиците и обръща тотално гръб на Черноморието. Влиза в Червената книга на България през 1985 г., а в Червената книга на Черно море - през 1999 г.

Днес много рядко някои късметлии успяват да открият в мрежите си единични екземпляри от черноморската скумрия. През 2014 г. се чу, че варненски рибари са сварили да уловят единични бройки от нея. От няколко години и в Созопол се хвалят, че изваждат по 2-3 риби годишно.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови