Колко пари оставят българите, като ходят на ресторант

Българите не само ходят по-рядко в ресторантите, а и консумират по-малко храна и алкохол. 

Преди пандемията средната сметка на човек беше около 25 лв, а сега е 15 лв., заявиха пред „Труд“ представители на ресорантьорския бизнес. 

Чужденците пък са оставяли средно по 31 лв. в заведенията преди пандемията. А сега чужденци в ресторантите почти няма. Според официалните данни посещенията на чужденци в страната са намалели с 80%. 

Половината от заведенията в България имат спад на оборота спрямо миналата година с 40-50%, показва анкета сред 968 собственици на заведения от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

От една страна оборотите намаляват, защото заведенията работят с по-малък капацитет заради изискванията за разстояние между масите.

Освен това има срив на чуждестранните туристи, а заради по-ниските доходи българите по-рядко ходят на ресторанти и консумират по-малко. 

В страната има над 22 хил. ресторанти, бистра, вериги за бързо хранене, кафета и нощни клубове, огромна част от които са малък семеен бизнес. Благодарение на намалението на ДДС на 9% бяха спасени около 70% от бранша, посочват от двете браншови организации. 

Предприетата от правителството мярка за подкрепа на бранша запази работата на десетки хиляди души. Заетите в бранша средно на година са между 110 хил. и 130 хил. 

В настоящата криза, минимална заплата за хората с квалификация в сектора беше повишена със 190 лв. – от 610 на 800 лв., и то по искане на самия бранш. Върху тази по-голямата сума се плащат данъци и осигуровки.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови