Протест срещу мерките в Бургас, ето исканията /снимки/

Ресторантьори и търговци от Бургаска област излязоха на протест днес пред сградата на община Бургас, на площад Атанас Сиреков.

Митингът е срещу локдауна, който бе продължен от правителството до 31 януари и липсата на ефективни мерки в подкрепа на бизнеса.

Инициатор на протеста е областният координатор на Изправи се БГ, председател на ДБГ Бургас и общински съветник Живко Табаков.

Политикът, който непрекъснато работи по каузата си за развитието на туризма, обедини бранша и бяха оформени исканията му.

Локдаунът е жесток удар за целия туристически бранш и бизнес, заявиха протестиращите. 

„Този сектор претърпя най-големи поражения и не беше дори нищожно компенсиран. 

За пореден път, при поредното затваряне, всички работещи проявиха търпимост, вярвайки, че ще помогнат на мерките, вярвайки, че правителството знае какво прави. Уви, това се оказа поредният хаос!“, заяви Живко Табаков.

Протестиращите украсиха коледно дръвче с черпаци, ренде, ръкохватки, почистващи препарати - символизиращи затворените браншове.

Ето искания на бранша от днешния протест:

- Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на всички незаети за периода на извънредната обстановка. 

- Държавата да заплати минимум 75 % от осигурителния доход на самоосигуряващите се лица за периода на извънредната обстановка.

- Облекчени критерии за кандидатстване на юридическите лица за помощи, процедура по бързи одобрения и навременни плащания към одобрените лица. 

- При кандидатстване на юридически лица за помощи, да отпадне изискването фирмата да няма задължения към държавните институции. 

- Покриване на 100 % на осигуровките за работещите в ресторантьорския бранш (които продължават да работят към този момент с доставки).

- Покриване на всички фиксирани разходи. 

- Възможност за разсрочване на плащанията към фирми, доставящи комунални услуги.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови