Ресторантьори: Браншът ни отново е излъган и дискриминиран 

Двете ресторантьорски организации – Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, настояват за спешна среща с министъра на икономиката. 

Причината е спряната програма „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“. От бранша не одобряват спирането на програмата, тъй като заради това няма да получат оставащите компенсации за април и май, се посочва в позиция до медиите. 

„Напомняме, че в началото на март, колегите ни със заведения за хранене бяха допуснати да работят, за което те инвестираха огромни суми за отваряне на своите обекти. Само две седмици по-късно, нова заповед на здравния министър отново ни затвори, което доведе до още по-тежко състояние в бранша. Единствената надежда и утеха на бизнеса беше насочена към обезщетенията в размер на 20% от оборота“, се чете в писмото. 

Ресторантьорите пишат още, че приветстват удължаването на мярката 60/40, като предлагат тя да бъде разширена чрез включване на обезщетения и за фирми, регистрирани през 2021 г. или такива, които не са упражнявали дейността си през изминалата 2020 г. 

„Подкрепа трябва да има и за всички инвеститори, дръзнали в условията на криза да отварят нови работни места и с действията си да помагат за по-добра събираемост на средства в държавната хазна“, посочват от бранша. 

Ресторантьорските организации настояват и за „незабавна подкрепа от Министерството на туризма, спиране на дискриминационното отношение към ресторантьорския и развлекателен бранш“, както и „решенията, касаещи сектора на заведенията, да бъдат взимани само и единствено с представители на браншовите асоциации“. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови