И Леонид Федун напусна ръководството на Лукойл

Леонид Федун, една от ключовите фигури в "Лукойл" и вицепрезидент по стратегическото развитие на руската енергийна компания, напусна поста.

Обяснението от компаният ае, че това е "във връзка с достигане на пенсионна възраст и семейни обстоятелства". Промяната влиза в сила незабавно.

"Той предвиди мног оважни събития в отрасъла, което е отразено и в стратегически документи. От името на висшето ръководство благодаря на Леонид Арнолдович за многот огодини съвместна работа, както и да му пожелая успех в нови начинания", заяви Вадим Воробьов. Той наследи на 31 май на върха в "Лукойл" основателя Вагит Алекперов, оттеглил се в края на април заради включването му в списъка със санкционирани руски лидери във Великобритания.

Федун заема 23-то място в списъка на списание "Форбс" на най-богатите руснаци. Днес се смята, че личното му благосъстояние се равнява на 5 млрд. долра (миналата година "Форбс" го оцени на 11.1 млрд. долара).

Той е роден на 5 април 1956 г. в Киев, завършва Военна академия "Дзержински", кандидат е на философските науки, женен с две деца. През 1991 г. с Алекперов участва в създаването на "Лукойл", а вицепрезидент е от март 1994 г. насам, т.е. повече от четвърт век.

По данни на "Интерфакс" към 30 септември 2021 г. пряко или косвено Федун е контролирал (вкл. през семейни трастове и взаимни фондове) 9.32% от акционерния капитал на компанията. Освен това директно като висш мениджър му се полагат 1.45% от капитала. Той попадна в новия съвет на директорите, избран на годишното събрание буквално преди дни - на 21 юни 2022 г.

Московското издание "Ведомости" посочва, че е запитало компанията, но не е получило отговорна въпроса остава ли Федун в борда на директорите и кой ще заеме мястото му като вицепрезидент. Пред деловото руско издание РБК Фдун е казал, че остава акционер в компанията.

"Лукойл" притежава рафинерията в Бургас, за корпорацията работят над 110 хил. души по цял свят, нейна е най-голямата мрежа за търговия на дребно в Русия с около 2500 бензиностанции. Под неин контрол са над 2% от световния добив на петрол и около 1% от известните запаси на петрол и газ. Миналата година добивът достигна 2.161 млн. барела петрол на ден.

Федун е собственик на московския футболен клуб "Спартак" и смята да продължи да го развива. Малко след началото на войната срещу Украйна той каза, че планира да напуска Русия.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови