У нас няма хляб от украинска пшеница

След обстойни проверки във всички мелнични предприятия в България и се установи, че никъде не е преработен и един грам украинска пшеница.

Хляб в България се произвежда единствено и само от българска пшеница, каза за "Нова нюз" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Според нея украинската пшеница се ползва единствено и само за производство на фуражни смеси.

По думите ѝ българското хлебопроизводство няма връзка с ограничения внос на украинско зърно. "До края на годината ДДС на хляба и брашното ще остане нулево. От 1 юли 2022 г. цената на хляба поевтиня между 17 и 26%. Наблюдаваме леко покачване на цената на хляба от страна на някои производители. Това е свързано с големия икономически проблем - заплащане на труда. Хлябът е единствената храна, която запази за 10 месеца своята цена. Няма по-евтина храна от българския хляб в ЕС", обясни тя.

При фуражните смеси ще има промяна в цените, тъй като ще има и покачване на цената на месото и месните изделия. Ако ДДС се върне на 20%, цената на хляба може да е отново 3 лева", заяви Кукушева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови