849 български компании са фалирали миналата година

Най-силно засегнатите сектори са хотелиерството и туризмът

849 български компании са изпаднали в несъстоятелност през 2022 г., което представлява значителен годишен ръст от 62%. През 2021 година броят на фалиралите фирми е бил 525.  

Основната причина за увеличението е фактът, че през миналата година изтече срокът за действие на свързаните с пандемията от коронавируса мерки. Най-силно засегнатите сектори в България са били хотелиерството и туризмът.  

Въпреки това броят на случите на фалити остава по-нисък, отколкото през 2020 г. или 2019 г. например, се казва в ново проучване на Creditreform Wirtschaftsforschung.  

Като цяло случаите на несъстоятелност в Източна Европа са се увеличили, като в седем от дванадесетте изследвани държави е регистрирано увеличение на броя на случаите.  

Процентното увеличение е особено силно изразено в Унгария, България и Литва. В пет държави броят на случаите на несъстоятелност е намалял (Естония, Полша, Сърбия, Словения, Чешката република). В Източна Европа са били регистрирани общо 60 010 случая на изпадане в корпоративна несъстоятелност, което е значително повече от нивото от предходната 2021 г. (39 095 случая).

Инфлацията, недостигът на енергия и други макроикономически проблеми доведоха до значително увеличаване на броя на случаите на корпоративна несъстоятелност в Европа като цяло. 

През 2022 г. в Западна Европа (ЕС-14, Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия) са регистрирани 139 973 фалита на фирми. Това е увеличение с 24,2% (2021 г.: 112 686 случая). В Източна Европа този брой се е увеличил с 53,5 процента, става още ясно от проучването на Creditreform Wirtschaftsforschung.

В Западна Европа данните за несъстоятелността се повишиха в повечето от разглежданите държави. Австрия (плюс 59,7%) отбеляза значително увеличение, следвана от Великобритания (плюс 55,9%), Франция (плюс 50,0%) и Белгия (плюс 41,7%). 

Броят на корпоративните фалити се увеличи и в Швейцария, Ирландия, Нидерландия, Испания, Норвегия, Финландия, Швеция и Германия. Намаление на броя на делата се отчита в Дания, Люксембург, Португалия, Италия и Гърция.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови