Ето кои са най-често фалшифицираните продукти у нас 

Най-често продаваните фалшиви продукти са дрехи и аксесоари, обувки, електронни устройства, хигиенни и козметични продукти. 

Това заяви основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова пред БНР. Според Руменова половината от младите хора на възраст между 15 и 24 години поне веднъж са купували през интернет фалшив продукт - случайно или умишлено, като данните са от проучване на Европейската комисия. 

В Европа първенец е Гърция с най-висок дял - 62%. В България процентът е 39. Ето как сами да разпознаем дали стоката, която искаме да закупим, е фалшива: 

"Понякога е трудно, но трябва да се направят две важни проверки. Едната е на лицето, което ни предлага сделката - дали е реален търговец и какви са отзивите на потребителите за него. След това е добре да се насочим към самия продукт. Често фалшификатите приличат по име на оригиналните брандове, но има добавена буква или промяна.

По някакъв начин се наподобяват и запазените знаци на бранда, но има малки отлики, които би трябвало да ни подскажат, че не сме попаднали на оригинала. Най-често ориентир е цената. Но търговците може да ползват способа намаление. Ако е 80 или 90%, то е много съмнително, че някой бранд ще намали толкова много цената на продуктите си", казва Руменова. 

Разбира се, малките разлики във външния вид или изписването на бранда на оригиналния продукт са направени напълно съзнателно от недобронамерените търговци. Целта е да се избегнат ударите на закона. Въпреки това контролните органи разпознават фалшификатите, санкционират ги и ги изземват. 

"От началото на годината има над 180 хиляди артикула с регистрирани търговски марки, които са задържани. Има начин тези стоки да бъдат спирани, но ние трябва да бъдем бдителни, особено в интернет, където контролът е значително по-труден, а офертите достигат по-лесно до потребителите – буквално на техните лични устройства.", коментира още Руменова. 

Освен че нанасят имиджови и икономически щети на оригиналните брандове, самите стоки обикновено са с по-ниско качество. Някои могат да се окажат опасни, обясни още тя и предупреди: 

"Това важи за козметиката. Но за електроуредите също – хората не си дават сметка, но недобре изчислени и направени електроуреди може да предизвикат къси съединения, пожари и други сериозни последици."  

Ако попаднем на фалшиви продукти, първото нещо, което трябва да направим, е да се опитаме да ги върнем на търговеца и в никакъв случай да не ги ползваме, защото може да се окажат опасни.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови