16 лева за килограм български боб

Цената на смилянският фасул е 16 лева за килограм, но тя не плаши купувачите.

"Тук се ражда, тук става най-добре. Хората супер много търсят. От цяла България идват тук и го търсят. Който иска да си вземе, той си купува, не като преди - супер много като количество, но вземат поне - да го опитат, повече за подарък. Сега очакваме новата реколта - още месец, два“, коментира Габриела, която е продавач.

С цената си от 16 лева за килограм традиционният смилянски боб се оказва по-скъп спрямо средното за пазара. Данните показват, че 1 кг боб родно производство в магазините струва около 6 лева за килограм. Вносът от страни извън Евросъюза пък е почти двойно по-евтин - под 3 лв за килограм.

В Смилян почти във всяка къща се отглежда фасул. Масово хората сеят между 1 и 2 дка и годишната реколта в района на Арденското корито е около 50-60 тона боб.

"В момента сеем около 2 дка смилянски фасул, като сеем от двата вида - смилянски фасул дребен и смилянски фасул едър. Очакваме добра реколта тази година, въпреки жегите. Това е благодатна култура за нашия регион, въпреки всичко - има и цена, има и търсене. Общо взето - продава се. И друго едно голямо предимство на фасула в сравнение с картофите - съхранението на фасула. Той е по-лесен за съхранение“, коментира производителят Банко Кичуков.

А за да са сигурни, че потребителите ще платят наистина за смилянски боб, в момента е в ход защитата на марката "смилянски фасул" като европейска.

"Ако се приготви правилно смилянския фасул, неговите вкусови качества са гаранция, че фасулът е истински. Все пак да се знае, че от 1 кг смилянски фасул може да се приготвят 16-17 порции фасул. Важното е, че фасулът е качествен - почти не се използват препарати за растителна защита и торове“, коментира още Кичуков.

Бистра предпочита да си купи насипен боб, а не пакетиран.

"Има и скъп, има и по-евтин, зависи къде ще го вземеш, във всеки магазин е различна цената“, казва тя пред bTV.

Цената на пакетирания боб варира между 2,50 и 2,90 лева за половин килограм.

Търговците споделят, че масово продаваният пакетиран боб е внос от трети страни.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови