Цената на олиото в магазина не зависи от Украйна 

Има предостатъчно българска и вносна суровина. Цената на олиото в магазина не се влияе от Украйна. Това каза по Нова телевизия заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. 

"В момента имаме извънредна, а не пазарна ситуация, за да се опираме на пазарни механизми. Най-мощните производители в света – Русия и Украйна, престанаха да бъдат пазарни. 

Вече цената при тях не се определя нормално така, както пазарът го изисква. Имаме изкривяване на пазарните отношения. Тази война рано или късно ще свърши и пазарът ще си дойде на мястото. Ако обезсърчим българските производители да произвеждат слънчоглед, 100% ще зависим от външен източник и цената няма да е същата." 

България има предостатъчно запаси от олио. 

Ние сме третата страна в света по износ и няма от какво да се притесняваме, увери той: 

"Обикновен конфликт между продавач и купувач. Винаги продавачът гледа да продаде по-скъпо, а купувачът - да купи по-евтино. Според мен конфликтите (за олиото между производители и преработватели, бел. ред), са изкуствени. Истината е, че има предостатъчно суровина, както българска, така и вносна. И другата истина е, че мощностите на преработвателите са достатъчни да преработят българската продукция, новата и тази от преходен остатък, защото и тя не е малка. 

Ако обезсърчим българските производители да произвеждат български слънчоглед, ние 100% ще зависим от външен слънчоглед и цената няма да е същата.  

Не се е повишила цената на олиото. Вижте, когато ограничихме вноса на украински слънчоглед, цената на олиото беше доста висока, ако си спомняте. И това беше една от предпоставките да ограничаваме вноса, защото имаше вероятност да има свръхзапасяване, имаше проблем. Оттогава досега се въведе ограничение на вноса, а пък цените паднаха. Има парадокс", каза заместник-министърът.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови