Лукойл продава рафинерията си до Бургас

Руският петролен гигант "Лукойл" е започнал процедура по продажба на рафинерията си край Бургас, съобщава финансовият министър Асен Василев в интервю пред британския в. "Файненшъл таймс", цитиран от "Фокус".

Василев казва, че продажбата вероятно е резултат от натиска на българското правителство върху руските компании, изразяващ се освен в спазването на международните санкции и в увеличената такса за транзита на руски газ през България за Западните Балкани и Централна Европа.

"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията“, казва Василев пред вестника. "Имаме индикации за интерес.“

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия, отбелязва "Файненшъл таймс".

Василев казва, че София ще запази поредица от наказателни мерки върху рафинерията, докато не се включат нови собственици.

Наскоро наложеният 60-процентов данък печалба върху печалбите на "Лукойл-Нефтохим" ще бъде намален само до 15 процента след продажбата – а междувременно е имало задължителна модернизация, за да се подготви рафинерията за ефективна преработка на по-лек неруски суров петрол на стойност над 500 милиона евро.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови