Финансист: Няма да има продажба на рафинерията на Лукойл

„Още няма официално потвърждение от самата рафинерия, доколкото съм запознат”. Това заяви по NOVA NEWS финансистът Евгений Кънев по повод обявеното вчера от финансовия министър Асен Василев, че рафинерията се продава. 

Кънев определи подобен ход като логичен, тъй като след изтичането на дерогацията за преработка на руски петрол намаляват печалбите, които могат да се правят на вътрешния пазар от маржа между сортовете Уралс и Брент.

„Предвид острия дефицит на средства в руския бюджет в момента много по-логично е Путин да продаде и да вземе 10-15 пъти печалбата като оценка на рафинерията”, каза Кънев. Той допълни, че продажбата на рафинерията на „Лукойл” ще има сериозни икономически и политически последици.

„Има голяма неизвестност, защото много зависи какъв тип инвеститор ще дойде и какви практики използва той”, заяви Кънев.

Според бившия заместник-министър на икономиката Никола Янков продажба няма да има. Той определи обявеното от финансовия министър като „новина в стил градски легенди”.

„Това е несериозно. „Лукойл” е частна компания, а не държавна руска компания и тя се търгува на няколко борси. Нейните акционери като цяло не са руското правителство. Не отричам възможността държавата Русия да има влияние върху големите корпорации на нейна територия, но все пак трябва да направим разлика между двете неща”, заяви Янков.

Той изтъкна още аргументи в защита на тезата си, че продажба няма да има – открои големите инвестиции, които „Лукойл” са направили през всички години, както и това, че те могат да работят не само с руски петрол, но и всякакъв друг.

„Не на последно място „Лукойл” не притежава само рафинерията в Бургас, а и голяма част от складовете на едро и огромно количество бензиностанции, които позволяват на компанията да изстиска целия марж до цената на дребно”, заяви Янков.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови