България възвърна външните си пазари на пшеница

Единствено при износа на пшеница българските фермери успяха да възвърнат външните си пазари през миналата година.

За периода от 30 юни 2023 г. до 5 януари т. г. страната ни е експортирала близо 4 милиона тона хлебно зърно - не само за трети страни, но и за държавите в Европейския съюз. Това съобщи за "Синор" представител на Министерството на земеделието и храните.

По предварителни данни запасите от пшеница към 5 януари са 2 853 424 тона.

Оказва се, че българското зърно отново се търси в Испания, където до миналата година страната ни бе изместена от Украйна. Освен в Европейския съюз нови пазари за родната пшеница има и в Индонезия.

При всички останали култури търговията не само извън страната, но и на вътрешния пазар върви изключително слабо. Особено при слънчогледа, чиито запаси надхвърлят 1,1 милиона тона. Към началото на януари тази година вътрешното потребление на слънчогледово семе е едва 784 120, от които 608 хил. тона са изкупени за производство на олио. След жътвата през миналата година в хамбарите бяха отчетени 2 085 542 тона маслодайно семе.

Основната причина за това е в срива на цената, която от 949,60 лв. за тон през януари миналата година, сега е 697 лв. на тон.

По отношение на актуалните данни за вноса на слънчоглед от Украйна от септември до началото на януари в страната са влезли само 180 хил. тона, като аграрното министерството следи всеки издаден лиценз от украинската страна.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови