Лукойл внесъл 25 млн.лв. по-малко във фонд Сигурност 

45 милиона лева е внесла компания "Лукойл" във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", съобщава БНР.

Тази сума е по-малка от определената от Министерството на икономиката.

Съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт беше изчислено, че до днешна дата "Лукойл" трябва да внесе около 70 милиона лева за декември.

Предстои да се изясни защо внесената сума е в по-малък от посочения от икономическото министерство размер и как ще действат институциите в този случай.

От Министерството на икономиката уточниха, че според Закона вноските са публични вземания и подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

За невнесените в срок вноски Фондът трябва да предостави информация на Националната агенция за приходите до края на текущия месец за предходния.

След като станаха ясни данните, с гневна позиция излезе председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Руската компания "Лукойл" за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 млн. лв по-малко за декември във Фонда, от който се компенсират разходите на хората за транспорт", посочва той.

Пеевски настоява компетентните държавни органи незабавно да предприемат необходимите действия, за да съберат дължимите пари от компанията, като защитят интересите на държавата и хората. Тяхна отговорност е да следят стриктно всеки месец компанията да си изпълнява задълженията към държавата, изтъква той.

На "Лукойл" той напомня, че България е европейска държава и няма да допусне подобно унизително отношение от страна нито на нея, нито от която и да е руска компания, структура или персона.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови