Искате евтино олио? Трябва внос на слънчоглед от Украйна

Заради липса на слънчоглед през пролетта е възможно преработвателните компании да затворят. За това предупредиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Критика беше отправена и към правителството за това, че "то е абдикирало".

"Вече 10 месеца продължават нашите усилия да променим обстановката. Наистина се намираме в критична ситуация по отношение на суровината. Тази година производството беше по-ниско - 1,6 млн. тона. Няколко пъти казваме, че и за нашите обеми за производство, на нас ни трябва около 4 млн. тона. Недостига от 2,5 млн. тона ние може да го доставим от външните пазари - Украйна като най-голям производител на слънчоглед. Всички забрани, които се въведоха, блокираха вноса на слънчоглед в България и ние разчитаме на българския слънчоглед, както и на внос от Молдова и Румъния", каза председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че количествата от тях не са големи.

"Нас ни притеснява, че отново се поставя въпросът за декларацията на зърнопроизводителите, че трябва да се въведат допълнителни ограничителни мерки за внос, квоти, лицензионни режими. На нас ни е необходим слънчоглед, за да работим. В момента сме изправени пред такава ситуация и нашият проблем е защо се ограничава вносът. Слънчогледът е подложен на най-различни анализи, притеснение откъм качеството няма", допълни Янев

Председателят на сдружението припомни, че от 15 септември до края на ноември нямаше внос на слънчоглед у нас.

"Купуваме неголеми количества от Румъния и Молдова. За съжаление, когато ние очаквахме, че след 30 ноември вече ще имаме един свободен внос от Украйна - нещата не се получиха. Украйна въведе лицензионния режим, лицензи не се издават. Не е работа на Министерството на земеделието да определя търговски режими", поясни Яни Янев.

А недостигът на слънчоглед рефлектира върху българските преработватели.

"Около 90% от олиото, което ние произвеждаме, отива за експорт. За вътрешния пазар няма притеснение. Да, ако нашите предприятия спрат да работят - предлагането ще бъде по-малко, но това не би трябвало да се отрази на цените. Ние сме силно зависими от цените на външните пазари. Тази забрана, която се въведе още април месец, тя не оказа никакъв ефект на цените на слънчогледа на вътрешния пазар, напротив. Така че нашето желание е да се освободим от всякакви ограничителни мерки", апелира Янев.

Той отбеляза, че са имали многобройни срещи с Министерството на земеделието, но не срещат разбиране.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови