Олиото и хлябът няма да поскъпнат

Няма да има повишение на цената на олиото и хляба, а протестите на земеделците ще продължат, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Около това мнение се обединиха преработвателите на слънчоглед и зърнопроизводителите в студиото на „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Председателят на Сдружението на производителите на растителни масла Яни Янев сподели, че новите искания за въвеждане на лицензионни режими, механизми, които да блокират вноса и квоти, са предизвикали нова среща с премиера.

„Министерството на земеделието не решава проблемите. Вече десет месеца работим със забрана за внос от Украйна, никой не спечели от това, загубихме ние, преработвателите, както и държавата. Цената на слънчогледа не падна, а наличностите остават големи. 

Трябват ни около 2 млн. тона слънчоглед, а имаме двойно повече в резерв. А той не се предлага на пазара или е в малки партиди. В момента има около 1 млн. тона слънчоглед, който не знаем как и кога ще се предлага. Олио на пазара ще има, а определящи ще са международните цени. Ние сме най-големият износител с над 900 000 тона”, обясни Янев.

По думите му в момента вносът от държави извън Украйна е около 200 000 тона, а на промишлеността са необходими 100 000 повече.

„Няма да има повишение на цените на слънчогледовото олио. Всеки производител знае своята сметка. Ако се затворят фабриките, работниците ще излязат на протест”, категоричен беше Янев. 

От своя страна Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите посочи, че и по време на забраната, слънчоглед от Украйна е бил внасян.

„Никога вносът не е спирал. В момента има лицензионен режим, а по него няма нито един отказан лиценз. Всеки преработвател, поискал да внесе слънчоглед, го е получил. Румъния има 1 млн. тона слънчоглед, но няма мощност да го преработи, така че пазарът е достатъчно отворен. 

Ние искаме ЕК да застане зад запазването на европейските пазари, да няма масово внасяне на стока от Украйна. Цената на пшеницата зависи от борсата, няма значение какво ще се случи на българския пазар. Потребителите могат да са спокойни”, коментира Жекова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови