Рекордната печалба за банките в България

Нов рекорд що се отнася до банките в България стана ясен в края на месец май. Само за 4 месеца (от началото на 2024 година) банките у нас са реализирали над 1 млрд. лв. печалба - 1,2 млрд. лв. и то след данъчно облагане, сочат данните на БНБ. 

Постижението е впечатляващо, защото през 2021 година, когато все още Ковид беше сериозен фактор в обществено-икономическия живот, за пръв път банковата система в България отчете печалба от над 1 млрд. лв. - тогава беше 1,4 млрд. лв. 3 години по-късно темпът на натрупване на печалба е много по-бърз, в пъти. 

Спрямо април миналата година увеличението на реализираната печалба след облагане е със 177 млн. лв. (17.1%). 

Данните сочат, че лихвите са сериозен източник на пари за банките в България. В периода януари - април 2024 година нетните им приходи по това перо са 1,813 млрд. лв. т.е. 25% увеличение на годишна база. Този ръст идва от кредитната експанзия. 

Въпреки че банките поддържат лихвите на новосключените заеми - ипотечни и потребителски, ниски, то по старите договори върви плавното им увеличение със засега леки стъпки. 

На този фон масово банките - главно големите, държат лихвите по спестяванията на клиентите си на нулеви нива, т.е. нямат разходи. Таксите и комисионните също се увеличават - за първите четири месеца на 2024 г. нетните приходи от такси и комисиони са 510 млн. лв., а година преди това са били 475 млн. лв., посочва в. "Сега". 

Логично е при развитие на кредитирането растат и начислените провизии за евентуални лоши кредити. За първите четири месеца на годината те възлизат на 191 млн. лв., което е с 64 млн. лв. (50.1%) повече спрямо същия период на 2023 г. 

Припомняме, че от 31 май насам основната лихва в България (лихвата, по която се отпускат заеми за търговски банки) е 3,78%.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови