С училищния плод ще дават и мед

„Вашият глас действително се чува в Европейския парламент и в Европа.

Благодаря на всички пчелари, защото постигнахме това заедно. Продължаваме заедно да отстояваме каузата пчеларство”.  Това заяви ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на групата на ЕНП Мария Габриел в Бургас на среща-дискусия с пчелари. В срещата, организирана по нейна инициатива и със съдействието на Областна дирекция „Земеделие” взеха участие над 50 пчелари, вкючително от Сливен и София.

Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, директорът на Областна служба „Земеделие” Лидия Станкова.

„Необходимо е да си припомним какво е направено за сектора. Благодарение на подкрепата, която имам от българските пчелари, в Европейския парламент сме постигнали немалко. Новото начало за нас бе създаването на работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”. Инициирах такава група в Европейския парламент и тя бе подкрепена от председателите на всички политически партии. Нееднократно са правени опити за създаването й, този път успяхме благодарение на българските пчелари”, допълни Мария Габриел.

Тя анонсира и следващата инициатива, която организира и чийто домакин ще бъде – Европейска седмица на пчелата през септември месец в Европейския парламент. В рамките на една седмица ще има селище на пчелата с изложение на продукти, ще има дискусии на високо ниво.

В схемата „Училищен плод“ на децата ще бъде даван и мед, стана ясно на срещата. Медът ще бъде не само български, но и произведен в региона, където се намира съответното училище.

 

„В Европейския парламент винаги сме наблягали на ползата от пчеларството – тя е 140 млн. евро на година, а от опрашването – 20 млрд.евро. Но за да съществува пчеларството е необходим диалог и съдействие  от другите земеделски сектори. Важно е да се осъзнае необходимостта от синхрон между секторите, да се зачита труда на другия”, отбеляза Мария Габриел.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови