Протестират срещу ферма за норки във Варненско

В аксаковското село Любен Каравелово от няколко години функционира ферма за норки.

Това разкриха от „Анимал хоуп“ Варна, които се обявиха срещу развъждането на дребните бозайници и убиването им заради ценните кожи.

„Каквото и да си говорим, норките не са ферма като всички останали, те не се отглеждат за препитание на хората, а за лукса на богатите. Норките не живеят прекрасно и не умират хуманно… те просто живеят в своя малък ад, докато не попаднат в барабаните на машините и не бъдат нанизани на стърчащите железа, които трябва да ги одерат в съня им… и след това малките им телца да бъдат изхвърлени като ненужни…“, се отбелязва в протестно писмо на природозащитната организация, цитирано от Дарик.

Недоволството на организацията е подкрепено със създаване на петиция в интернет срещу функционирането на фермата в Любен Каравелово. Подкрепа за колективната молба само за десетина дни след създаването й са заявили над 800 души.

Фермата за норки в Любен Каравелово е регистрирана съгласно българското и европейското законодателство и работи, спазвайки всички правила. Проверява се регулярно и никога там не са констатирани някакви нарушения, обяви д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните.

Капацитетът на фермата е 1500 животни. Отглеждат се норки от специализиран хибриден вид, които не са нито диви животни, нито застрашен вид. Евтаназирането им става чрез задушаване с газ. Методът е разрешен от европейското законодателство, обясни д-р Денев.

Природозащитните смятат, че в региона има още една ферма за норки. За това говори фактът, че шуменска фирма, оперираща в село Радко Димитриево, има регистрирани 3 превозни средства с капацитет за общо 5000 норки, според Регистъра на издадените лицензи за превоз на животни за продължителни пътувания.

 

Според „Анимал хоуп“, интересът към развиване на ферми за дребните бозайници с ценна кожа напоследък се увеличава, като се превръща в новия кървав бизнес на България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови