Туристическият бранш: Бургаска област е готова за Шенген „Сини граници“

Туристическия бизнес на Бургаска област изпрати своето становище до премиера, президента и председателя на Народното събрание

относно готовността за Шенген за границите ни по вода и въздух.

Браншът смята, че областта е готова за предприемането на тази стъпка, която ще доведе до съживяване на бизнеса. Становището е подписано от Бургаска регионална туристическа камара, Съюз на собствениците – Слънчев бряг, Бургаска регионална туристическа асоциация, НПО „Туроператори и турагенти“ – Поморие, Туристическа камара Приморско.

„За стартирането на Шенген „Сини граници“, Бургаската област разполага с три морски гари, добра организация на обслужване и подготвени кадри. Морските ни пристанища се посещават от круизи, в които участват граждани от различни страни особено от САЩ, Канада, Великобритания и Австралия. Ежегодно те наброяват около 40-50 на брой.

Летище и пристанище Бургас са оборудвани изцяло по Шенгенските критерии и са готови за отпадането на въздушна и морска граница“, четем в декларацията.

Според туристическия бранш Шенген „Сини граници“ ще съживи бизнеса, но за целта е необходимо да отворим границата ни с Република Турция при Малко Търново.

Република Турция започва мащабна модернизация на тяхната част на принципа на публично-частичното партньорство, за да се случи това при нас са необходими средства, смятат от бранша.

Стартирането на Шенген „Сини граници“ ще създаде възможност за увеличаване на посещенията от чуждестранни граждани с цел бизнес и туризъм, което ще донесе ръст на приходите. Туристите от трети страни ще имат възможност свободно да пътуват в цялото Шенгенско пространство, включително и България.

 

Ето и останалите ползи за страната ни и областта от присъединяване към Шенгенското пространство:

-        Премахване на контрола по вътрешните граници ще доведе до по-бързо преминаване през Гърция и Румъния;

-        Допълнително ще допринесе за повишаване на капацитета и ефективността на българските право-охранителни органи в превенцията и борбата с трансграничната престъпност;

-        Присъединяването на България към Шенген ще създаде цялостна позитивна нагласа от трети страни;

-        Ще получи правото да бъде свързана към Визовата информационна система, а достъпност до ВИС ще позволи компетентностните органи да извършват проверки в системата на валидността на Шенгенските визи, с които граждани на трети страни влизат и пребивават;

-        Членството в Шенгенското пространство е допълнителен знак за стабилност на държавата, която ще се оценява високо от чуждестранните инвеститори и би съдействало за увеличаване на инвестициите у нас особено на Азиатския регион;

-        Един от приоритетните отрасли на българската и регионална икономика e туризма, който осигурява 13.8% от БВП на страната.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови