По 200 лв. на декар за зеленчуци обеща Танева

През следващата година европейските субсидии за земеделските производители ще достигнат 1 млрд. и половина годишно

като директни плащания, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която бе на посещение в Бургаска област.

Тя допълни, че министерството е взело решения, за да може за плодовете и зеленчуците да се отделя най-висок процент обвързана подкрепа.

„След като приключи кампанията по директни плащания, предварителната индикативна ставка на тази обвързана подкрепа за декар трайни насаждения ще бъде 1660 лв. на хектар /166 лв./дка/, а за зеленчуците близо 2000 лв. на хектар /200 лв. на декар/”, информира министърът. Тя пояснява, че тези суми ще бъдат изплатени за доказана, реализирана продукция, което според нея ще „изсветли” сектора.

Според министър Танева, анализът на приключилата кампания за инвестиция в земеделски стопанства „Млад фермер”, е показала готовност на земеделските стопанства да реализират инвестиционни намерения за 2 млрд и 100 млн лв. Като поисканата подкрепа е на стойност 1 млрд и 230 млн лв. Тя допълва, че повече от половината от тези проекти са за инвестиции в секторите плодове, зеленчуци, животни.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови