PolitiCheck: Не е вярно, че България изпраща войници в Украйна

Политически формации и техни представители активно внушават, че България е изпратила или планира да изпрати български войници, които да се сражават в Украйна. 

Георги Свиленски, БСП, пред Българското национално радио (БНР):

“И призовавам тука и президента и служебния кабинет да се въздържат от някакви действия, докато не се произнесе Конституционният съд. Тъй като в крайна сметка, когато се произнесе Конституционният съд вече ще бъде късно, ако български, наши войници, са заминали на територията на Украйна.“

Factcheck.bg събра фактите по темата.

ЧЕТЕТЕ във Factcheck.bg

ПРОВЕРКА:

На 15 февруари Министерски съвет приема решение за изпълнение на Решение на Народното събрание за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с което се разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine – EUMAM) за срока на мисията.

Решението на Народното събрание, за което става въпрос, е от 9 декември 2022 г., а точка трета от него е тази, за която конкретно се отнася решението на Министерски съвет от 15 февруари. Никъде в решението не става дума за изпращане на български войници в Украйна.

В текста на НС е описано очакваното българско участие в мисията на ЕС:

Един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия;

До 5 (пет) военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша и/или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия;

До 50 (петдесет) военнослужещи за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС, и/или в Република България.

Никъде в решенията на Народното събрание и Министерски съвет не се споменава за изпращане на български военнослужещи на територията на Украйна или друга страна извън територията на ЕС.

Това се потвърждава и в прессъобщение на Министерски съвет от 17 февруари: „Приетото от българското правителство решение на 15 февруари т.г. e в изпълнение на решението на Народното събрание за оказване на подкрепа на Украйна в рамките на Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна, обнародвано в ДВ брой 99 от 13 декември 2022 г. Решението предвижда България да изпрати до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на EUMAM UA, като обучението ще се извършва само на територията на държави членки на ЕС.“

Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (EUMAM) цели да укрепи капацитета на украинската армия, която да може да защити териториите си в международно признатите си граници и да възпре и отговори на евентуални бъдещи военни нападения от Русия и други агресори. 

Всички мисии в рамките на EUMAM се провеждат на територията на страни членки на Европейския съюз.

Според данни на ЕС до този момент 24 страни членки са предложили съоръжения и персонал за осъществяване на обучения. Тези обучения са съпроводени с осигуряването на техника за отбрана и нападение на украинската армия. Оръжията се предоставят от страни членки на ЕС и се финансират от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

ПРОВЕРЕНО:

Не е вярно, че България е взела решение за изпращане на български военнослужещи в Украйна. На 15 февруари Министерски съвет одобрява решение за изпращане на български военни в рамките на мисия на ЕС за обучение на украински военнослужещи. Всички учения от тази мисия се извършват на територията на страни членки на Съюза.