Изтеглете си Пътеводителя за проверка на факти от тук

Пътеводителят е направен в консултация с Института за медийни изследвания “Пойнтър”

Как откриваме и подбираме твърдения, които да проверим? Какви източници за проверка използваме? Как превръщаме проверката на факти в журналистическа история? Как разширяваме и ангажираме аудиторията си чрез платформите на социалните медии?

ЧЕТЕТЕ ВЪВ Factcheck.bg

Отговорите на тези и още въпроси ще откриете в обновения и допълнен „Пътеводител за проверка на факти“, създаден от Factcheck.bg в консултация с Института за медийни изследвания “Пойнтър”. Автори на пътеводителя са Георги Марчев и Никола Тулечки, а редактор е Ралица Ковачева. И тримата са от екипа на Factcheck.bg. 

Пътеводителят е предназначен за журналисти, изследователи и студенти, които откриват, опровергават и изучават дезинформацията, както и други форми на вредно съдържание. Изданието представя стъпка по стъпка методологията за проверка на факти, утвърдена от Международната мрежа за проверка на фактите и прилагана от всички нейни членове. 

Стъпка по стъпка е представен целият процес от изобра на твърдение, през проверката на факти, създаването и публикуването на журналистически материал.

Акцент е поставен върху технологичните инструменти в помощ на проверката на фактите. На достъпен език са представени функционалностите на едни от най-полезните инструменти, с които може да проверите собствеността на уеб сайтове и тяхната свързаност, да анализирате фото и видео съдържание, да намирате географски данни, да проверявате и анализирате съдържание в социалните мрежи.

Пътеводителят представя най-актуалните наративи, разпространявани от Русия, за войната срещу Украйна.

Електронното издание „Пътеводител за проверка на факти“ може да изтеглите ОТТУК.

Пътеводителят е създаден в рамките на проекта “Засилване общността по проверка на фактите в България”, изпълняван от Factcheck.bg, инициатива на АЕЖ-България, с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ и в партньорство с Пойнтер институт.