Фейсбук публикация умишлено заблуждава, че комплексът Камчия е американска собственост

• Умишлено разпространена невярна публикация твърди, че на българското Черноморие има американска база. Впоследствие авторът обяснява, че става дума за комплекс „Камчия“, собственост на Русия, а целта на публикацията е била да провокира публиката;

• Територията от 873 215 кв. м. до устието на река Камчия не принадлежи на САЩ, а на кметството на руската столица Москва.

• В България няма бази, чиято територия да е собственост на САЩ. Има четири обекта, които се ползват съвместно от България и САЩ по силата на споразумение, но са собственост на българската държава. 

ЧЕТЕТЕ ВЪВ FACTCHECK.BG

Според публикация, която се разпространява във Фейсбук, на българското Черноморие, близо до устието на река Камчия, се намира американска база. „През 2008 година тази земя е продадена на правителството на САЩ от продажни български политици!!“, пише в публикацията, пусната на 16 юни в 6.01 ч.. Тя има хиляди споделяния и коментари като: „Окупираната българска земя от американските окупатори!!!!!“ и „Янки, вън.“

Впоследствие – 19.26 ч. в същия ден на публикуване 16 юни, към статуса е добавен абзац, според който представените факти са верни, но трябва името на „САЩ“ да бъде заменено от това на „Русия“. В първоначалния си вид публикацията е събрала повече харесвания, отколкото след добавката. Освен това допълнението е в края на статуса, без да е редактирано началото, където продължава да се твърди, че това е „американска база“.

Пред Factcheck.bg Златко Куртев, който е автор на публикацията, каза, че не е целял дезинформация, а по-скоро провокация. „Идеята беше да се изтъкне, че за русофилите няма значение дали българска земя е продадена на безценица и че не се плащат данъци. Щом е на Русия базата, значи всичко е ок, според тяхното мислене“, добави той.

Въпреки уточнението, добавено по-късно, че това не е американска база, а комплекс „Камчия“ собственост на Русия,  публикацията продължава да се споделя в групи като „НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ И АГРЕСИЯТА СРЕЩУ РУСИЯ“, „България и Русия! Вечна Дружба!“, „ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ПОДЛОГИТЕ НА БАЙДЪН“ и тн.

Статусът е публикуван и в сайтове, но без допълнението, че името на САЩ трябва да бъде заменено от Русия.

Чия е сградата на снимките 

Проверка на снимката чрез Google Lens показва, че на снимките в публикацията се вижда известен комплекс на българското Черноморие. Името му е „Камчия“. Проверка с Google Maps сателит установява, че комплексът действително се намира на устието на река Камчия.

Комплексът е собственост на фирма „СОК Камчия“ ЕАД. Справка в Търговския регистър  показва, че в борда на директорите на едноличното акционерно дружество „СОК Камчия“ ЕАД  има шестима граждани на Руската федерация и един българин. Едноличен собственик на капитала е град Москва.