Медът на ДГС Кости е с екологична кауза

Лесничеите от ДГС Кости за пореден път участват във Фестивал на Странджандкия манов мед и Странджанския пчелен прашец, който се провежда в Царево от 1 до 11 август.

Стопанството в село Кости е едно от малкото в страната, които разширяват дейността си, за да повишават доходите си, които към момента идват основно от дървесина и ловни дейности.

Реализирането на производството на манов мед беше осъществено с оказаната финансова, логистична и техническа помощ по проект „Опазване на ключови горски местообитания на Малкия креслив орел (Aquila pomarina) в България“, изпълняван по програма LIFE+ на ЕС от Изпълнителна агенция по горите и Българско дружество за защита на птиците и е пример за добър модел за опазване на горите и генериране на приходи от странични дейности.

Закупуването на всеки буркан манов мед допринася за опазването на едни от най-старите и най-обширни широколистни горски масиви в Европа - дом на редки и защитени животински и растителни видове, сред който странджанската зеленика, лавровишнята, малкия креслив орел.

„Чистият манов мед и пчелен прашец, произвеждани от горското стопанство в село Кости, се радват на много голям интерес на различните пазари, където са предлагани и успешно се реализират на тях. Мановият мед, добит от странджанската гора няма конкуренция, поне към момента“ – сподели директорът на ДГС Кости инж. Цветомир Генов.