Най-старият вълк в Странджа е на 8 години

Кандидат-докторантът Тодор Тодоров представи 7-годишно изследване за разпространението на вълка 

Младият кандидат-докторант инж. Тодор Тодоров представи вчера научния си труд за изследване на разпространението на вълка. Темата на презентацията беше ,,Местообитания, морфометрия и хранене на вълка (Canis lupus L., 1758) в Природен парк ,,Странджа”. Пред бургаската публика експертът разказа нагледно за местообитанието на вълка и изследователската си работа, която продължава повече от 7 години.

Магистърът е посветил години наред в изследването си от историческа статистика, през изследване на териториите в Природен парк „Странджа” до цялостен анализ на размерите и сезонното хранене на вълка. Представителната извадка включва данни за 163бр. вълци. Тодор представи  3D карта  на  Странджа с конкретни точки на присъствие. 

На база на официални данни от ЛТУ и ИАГ Тодор е направил графика на развитие на популацията на вълка, според нея от 2012 година има покачване на броя вълци в област Бургас. Диаграмата е формирана на база на публикация от научния ръководител доц. Христо Михайлов и гл.ас. Стоян Стоянов - Катедра ,,Ловно и рибно стопанство" ЛТУ и данни на ИАГ.

Научната работа на Тодор е всеобхватна, показваща нагледно с конкретни снимки развитието на вълка. Според него най-старият вълк, който е срещал в Странджа е на възраст около 8 години. Вълците не оцеляват дълго време поради амортизацията на опорно-двигателната и костната система след, което стават жертва на различни обстоятелства.

Темата за вълка е част от живота на Тодор Тодоров, който сподели, че продължава своята работа в анализиране на поведението и генетиката на хищното животно. Презентацията беше уважена от заместник кмет на Община Бургас Красимир Стойчев, инж. Румен Желев, Директори на ДГС и ДЛС ръководни кадри на ловните сдружения, общественици, колеги, ловци и приятели.

Инж. Тодор Тодоров  е кандидат докторант в катедра ,,Ловно и рибно стопанстро“ към Лесотехнически Университет гр. София. Роден е в гр. Бургас на 32 години. Работи от 7 години в сферата на горското и ловното стопанство. 

Преди месец завърши второто си висше образование, като е защитил успешно първата част от научната си работа по вълка. Продължава устремено към следващата научна и образователна степен ,,Доктор“.