Дико Патронов: Церът в Странджа е в лошо състояние

Церът в Странджа е в лошо здравословно състояние, съобщи видният лесовъд и бивш директор на РДГ-Бургас д-р Дико Патронов.

Според него дърветата са нападнати от инвазивен вид насекомо от Северна Америка, наречено дъбова дървеница.

Ето какво обясни д-р Дико Патронов:

И тази година бяхме свидетели на лошото здравословно състояние на цера в Странджа. 

Много граждани и специалисти задаваха въпроси за появилото се заболяване по листата на цера през последните три години с тенденция на разширяване. 

За интересуващите се по въпроса представям едно изследване на научни работници от Института за гората, Природонаучния музей и Лесозащитна станция Пловдив, публикувано в Acta zoologica bulgarica , 65/3/ 2013 - " First record of Corythucha arcuata on the Balkan peninsula" с автори М.Добрева, Н.Симов, Г.Георгиев, П.Мирчев, М.Георгиева. Става въпрос за инвазивен вид насекомо от Северна Америка, който в последните 15 години навлиза в Европа - Италия, Швейцария и до 2010 година обхваща цяла Турция. 

Смята се че навлиза в териториите по транспортните пътища. И в Странджа той се появи по международния път Лозенград-Бургас. 

Нежното ципокрило насекомо - oak lace bug може да бъде наречено дъбова дървеница /или нещо подобно/ сега може да се види от долната страна на церовите листа. 

Счита се че този вредител ще се отрази на здравословното състояние на гората и годишния приръст, както и на пчеларството! Нападението трябва да се следи и да се види за появата и по другите дъбове. По литературни данни се сочи и за кестена, габъра и др.

Снимка: Дико Патронов