С капани за насекоми изследват вредителите по горите на Странджа /снимки/

Топ лесовъди от България и Турция обменят опит в тридневен семинар в Къркларели

С капани за насекоми изследват вредителите по горите на Странджа – и в българската, и в турската част.

Това става ясно по време на тридневен семинар в Къркларели на тема „Мерки и дейности за подобряване на иглолистните гори в трансграничния регион“, който се провежда от 14 до 16 септември.

Проектът, по който работят българските и турските лесовъди е Здраве за гората /Forest health/.

Темата е провокирана от съхненето на иглолистните гори в Странджа, което се дължи най-вече на различните видове корояди. 

Такава бе и презентацията на проф. д-р Целал Караман – „Корояди, биология, морфология, методи на превенция“.

В продължение на 5 месеца те са залагали капани за улов на вредителите в горите на три области – Юскюп, Меркез и Кофчаз. През известен период уловът се изследва и идентифицира. До момента вредителите от тези капани са класифицирани в 18 групи.

Лесовъдите посетиха на терен капаните, които са тип „радиатор“. Уловът се оказа слаб, тъй като през този период насекомите вече не се размножават.

В българската част на Странджа се залагат подобни капани, но в тях се поставя и мумифицираща течност, за да не се разлагат насекомите, обясни инж. Недко Недев – ръководител на проекта, еексперт от РДГ – Бургас.

По време на семинара беше обменен опит по отношение на управлението на иглолистните гори, вредителите от насекоми и предотвратяването на болести, както и влиянието на климатичните фактори върху степента на болести, абиотични заболявания и щети от абиотични фактори.

Общата цел на проекта е изграждане на мониторингова мрежа за проследяване динамиката на популация при корояда в изкуствено създадените иглолистни култури в района на Бургас и Къркларели чрез извършване на специализирани изследвания и установяване разпространението на короядите в изкуствено създадените иглолистни култури.

Изпълнението на проекта ще допринесе за подобряване на управлението на общите природни ресурси и поддържане на здрави горски екосистеми в района на Черноморското крайбрежие и Странджа.

В семинара участват – инж. Деян Стойнев от ИАГ, инж. Румяна Цвяткова – директор на ПП Странджа, лесовъди от Созопол, Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Кости, Ново Паничарево и др.

Текст и снимки: meduzata.com