Още гасят огромния пожар до с. Граничар, ето подробности

Все още не е потушен огромния пожар до с. Граничар, съобщиха от МВР днес. С променлив успех огънят е локализиран в отделни зони.

Ето какво съобщиха от полицията:

На 14 септември в 13.24 ч в Районно управление - Средец е получено съобщение за пожар, възникнал между землищата на с. Граничар - с. Кирово - с. Белеврен, общ. Средец, като огъня обхванал крайната част на с. Граничар. 

Поради силните пориви на вятъра и пресечения терен пожара отново се разразил. В гасенето се включили три противопожарни автомобила с деветима огнеборци, булдозер с двама служители за отцепване на просеки, въпреки труднодостъпния терен, 55 служители от държавни и общински горски стопанства, десет затворници и десет доброволци. 

От огъня общо е обхваната 2 000 дка площ, от които 470 дка широколистна  гора и 80 дка  борова. 

Предимно е бил низов в сухи треви и храсти, но на моменти е преминал във върхов, обхващайки боровата гора до границата. 

Изгорели са шест необитаеми къщи и стопанските постройки край тях в с. Граничар, две обитаеми къщи, както и около 30 дка. суха трева и храсти. Няма данни за пострадали лица. 

Към момента гасителните действия продължават. Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.