Шефът на ИАГ провери сигнал за незаконна сеч в Средецко

При проверката не се констатираха нарушения

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Мирослав Маринов  се срещна с жители на селата Голямо Буково, Кирово и Граничар по повод техен протест срещу сечта в района. 

Във връзка с притеснение от извършването на сеч, протестиращите бяха поканени от инж. Маринов да участват в проверка заедно с директорите на Регионалната дирекция по горите – Бургас и Държавно горско стопанство – Средец на обекти за добив на дървесина в землището на село Белеврен. На терен беше проверено състоянието на два обекта за добив на дървесина, държавна горска територия и един – общинска.

При проверката не се констатираха нарушения на дисциплината на ползване.  Експертите установиха, че в насажденията е предвидена и се извършва възобновителна, постепенно-котловинна сеч. 

Присъстващите граждани имаха възможност да видят възобновяването на гората чрез наличния подраст и да се убедят в доброто състояние на насажденията. 

Инж. Мирослав Маринов увери присъстващите, че сечта, която се извършва е контролирана и законна. Той бе категоричен, че провежданите действия в горите са планирани и законово обосновани. „Насажденията, които се секат са определени за сеч през 2018 г., през 2019 г., се маркират и през 2020 г. се извършва сеч. Ако има през това време насаждения, пострадали от снеголом, снеговал и други биотични и абиотични фактори, в тях се провежда санитарна и принудителна сеч“, категоричен беше изпълнителният директор.  

Инж. Маринов покани присъстващите в най-кратки срокове отново на среща в региона като обеща да ги запознае с извършваните горскостопански дейности, включително планираните сечи в горските територии.