Заради африканската чума: Над 60% по-малко отстреляни прасета 

С над 60% по-малко са отстреляните диви прасета през този ловен сезон в сравнение с миналия. 

Едва 12 200 са гръмнатите глигани при 32 400 преди година, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Сезонът за групово ловуване на диви прасета приключи в неделя. 

Обобщените данни за свинския лов са по информация на ловните сдружения. Много авджии се оплакаха, че в техните територии, най-вече в Северна България, вече няма диви прасета заради африканската чума. Редуцирането на популацията на свинете в горите беше основна цел на мерките за борба срещу чумата, за да се предпазят индустриалните ферми от разпространение на заразата. 

За голямата част от територията на България е достигната предвидената плътност от 0,3 броя диви прасета на 100 хектара, а на места е дори по-ниска. В последните 1-2 години, откакто възникна проблемът с АЧС, горските се опитваха да стимулират ловците да отстрелват максимално много глигани. 

Дори имаше законопроект, който предвиждаше в лова на диви прасета да се включват и армията, и полицията при нужда. След като екоорганизации протестираха, че нормативният акт разрешава да се ползват забранени методи и средства за ловуване, той беше изтеглен. 

Все още обаче са в сила стимулите от по 100 лв. за ловец, отстрелял дива свиня при индивидуален лов, както и по 100 лв. за намерен труп на умряла. 

Горските обаче признават, че намалението на популацията на дива свиня е направено най-вече от природата, защото много прасета са измрели от чумата, а ловците само са помогнали, но малко. 

Например през предходния ловен сезон беше спуснат план за отстрел на 81 000 диви свине, който беше изпълнен около 44%. 

За в бъдеще ловците ще трябва да се адаптират и пренасочат към сърни, хищници и дребен дивеч, заяви шефът на ловния отдел в агенцията по горите Юлиян Русев. Той апелира и да се увеличи разселването на фермерно произведен дивеч. 

Това бил ресурс, който може да се контролира и поддържа, за да може да се продължи да се ловува. Все още имало дружинки, които само отбивали номера, вместо реално да разселват дивеч, който са отглеждали във временни волиери.