Апокалиптично в Странджа? Нищо опасно, това е еленов лишей

Силно притеснен природолюбител се е натъкнал на апокалиптични гледки и отправи въпрос към дирекцията на Природен парк Странджа. 

„Скоро пътувах от Бургас за Малко Търново. И ме порази състоянието на гората от разклона за Младежко нататък. Има масово разпространение на някаква сивкаво бяла плесен или мъх, нещо подобно, по жиляди декара гора, по всяко дърво и клон. Изглежда ужасно, апокалиптично. Дали се ваемат някакви мерки за това?“.

Ето какво разясни биологът Милен Рашков - експерт биоразнообразие в ДПП “Странджа”:

Това не е плесен, а някой от видовете Еленови лишеи (Cladonia spp.). Той, както и останалите видове лишеи и мъхове, не са паразитни организми. 

Това означава че те не причиняват вреда, не разболяват и не убиват своите гостоприемници, тоест организмите по които се заселват (в случая дърветата в тази гора), не се хранят с тях, нито с техни части, нито пък с вещества участващи в метаболизма на тези гостоприемници. 

Лишеите използват дърветата единствено за да се прикрепват по повърхността на кората им. По своята същност лишеят представлява съвкупност от гъба и водорасло, живеещи в симбиоза. При тази симбиоза и гъбата, и водораслото си взаимодействат по такъв начин, че имат взаимна полза един от друг. 

Гъбата принася полза за водораслото, абсорбирайки вода, необходима за него, както и осигурявайки му място за прикрепване, като по този начин се оформя и тялото на лишея. Тъй като гъбата сама по себе си не може да произвежда собствената си храна, водораслото е жизнено необходимо за нея, осигурявайки необходимите й хранителни вещества благодарение на процеса фотосинтеза. 

Този процес се осъществава с помощта на хлорофила в съответното водорасло. Самото то също се храни само с произведените от себе си при фотосинтезата вещества (основно въглехидрати). 

Така и двата компонента (гъба и водорасло) в тялото на лишея изцяло зависят от хранителните вещества произведени чрез фотосинтеза от водораслото, те не се нуждаят от друг източник на хранителни вещества, включително от дърветата по които се прикрепят. 

Въглехидратите произведени от водораслото в тялото на лишея са напълно достатъчни за съществуването на самия лишей. Лишеите нямат нужда да паразитират по дърветата и да ги увреждат по какъвто и да е начин – нито физиологичен, нито механичен. 

При колонизирането на дървесната кора лишеите се разполагат по нейната повърхност и не проникват в дълбочина, те не причиняват никакви механични увреждания по дърветата. Поради тези причини (въпреки апокалиптичната според Вас картина) не е необходимо взимането на мерки по тяхното премахване.