Отбелязваме Седмицата на гората по нетрадиционен начин /видео/

И през тази нетрадиционна година българският лесовъд ще отбележи своят професионален празник. Празник на хората, които са посветили живота си, за да може зеленото богатство на България да го има днес и за в бъдеще.

„Седмица на гората“  се провежда в първата пълна седмица на месец април, а в своята вековна история честването и дейностите, свързани с опазването на природата, получават подкрепата на цялото общество. 

Днес обаче е и времето на социалната изолация, като най-добрата доказана форма за предпазване от коронавирусната инфекция, а въведените ограничителни мерки и обявеното извънредно положение в страната, доведоха до невъзможност да се осъществят присъствени мероприятия по отбелязване на Седмицата на гората 2021, чието мото тази година е „ Гората е здраве.“

В тази връзка Изпълнителна агенция по горите стартира рубрика, в която ще намерят място:

- споделени от Вас неизвестни исторически факти;

- архивни снимки, свързани с историята на Седмица на гората или горската професия,

интересни разкази и случки, свързани с работата на горски служители – ветерани;

- експонати и автентични материали, свързани с горската професия.

Вашите материали ще обогатят историята на горското дело, която е на повече от 140 години, а съхранени от Вас или Ваши близки експонати могат да бъдат част горски музейни сбирки и по този начин да останат за поколенията. 

Най-интересните материали ще бъдат публикувани на Фейсбук страницата на Изпълнителна агенция по горите.

А Вашето участие в инициативата ще допринесе за популяризиране значението на горите и тяхната изключителна роля. 

Пишете ни на ел. адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Адресът ще е актуален и след Седмицата на гората. 

Регионална дирекция по горите – гр. Бургас, като част от структурата на Изпълнителна агенция по горите е подготвила кратък видеоматериал във връзка с професионалния празник на лесовъда и една малка част от дейностите, които се извършват в горите. Насочен е предимно към децата от региона, които участваха в наши миналогодишни инициативи.  

На тях и техните преподаватели могат да бъдат предоставени и още допълнителни кратки видеоматериали, посветени на горската професия, които са поместени и в странцата на Изпълнителна агенция по горите. Информацията ще се разпространи в училищата  и детските градини, а така малчуганите ще станат носители на посланията за опазването на горите на България.